Υπόδειγμα αγωγής ρύθμισης επιμέλειας ανηλίκου τέκνου

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ….

ΑΓΩΓΗ

…………

ΚΑΤΑ

……………

Την ……ήλθα μετά του εναγομένου στο Κερατσίνι Αττικής σε νομίμου γάμου κοινωνία, κατά τους ιερούς κανόνες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, του μυστηρίου τελεσθέντος στον Ιερό Ναό …... Ο γάμος μας ήταν ο πρώτος δια αμφότερους. Εκ του γάμου μας αποκτήσαμε την …..την ….

Στην αρχή η συμβίωσή μας ήταν σχεδόν αρμονική αλλά με την πάροδο του χρόνου ο αντίδικος άρχισε να μου φέρεται αδιάφορα και μετά περιφρονήσεως. Υπέμενα με την ελπίδα ότι θα άλλαζε συμπεριφορά, αλλά ματαίως. Από τις αρχές του ….Έγινε πλέον εριστικός και καθημερινώς δημιουργούσε επεισόδια και σκηνές. Με αφορμή διάφορα γεγονότα χωρίς σημασία δημιουργούσε σκηνές και με εξύβριζε με ακατονόμαστες φράσεις. Ενδεικτικό της προκλητικότητάς του

και της αδίστακτης συμπεριφοράς του, η οποία αποδεικνύει την πλήρη έλλειψη σεβασμού προς εμένα, αλλά και αυτοσεβασμού προς εαυτόν αποτελεί η καθημερινή μείωση της προσωπικότητάς μου με φράσεις όπως "είσαι πουτάνα,

καριόλα" και άλλα συναφή, ενδεικτικά του επιπέδου του και οι απειλές ότι θα με "μαχαιρώσει". Ήταν τόσο πειστικός που πλέον από τον ….του έτους πίστεψα ότι απειλείτο η ζωή μου, αφού την απειλή του περί μαχαιρώματος όχι μόνο την επαναλάμβανε συνεχώς σε εμένα, αλλά την είχε ανακοινώσει και σε τρίτους.

Η οικτρή αυτή κατάσταση που βίωνα καθημερινά επιδεινώνετο με το χρόνο και παραμονές ….του ….η έγγαμος συμβίωσή μας, μέσα από καυγάδες και έντονους  διαπληκτισμούς, διεκόπη οριστικά, έκτοτε διαμένουσα στο … έχοντας κοντά μου την ανήλικη κόρη μας ….της οποίας εν τοις πράγμασι την επιμέλεια ασκώ.

Εν όψει της παγιωθείσας πλέον πραγματικής κατάστασης συντρέχει περίπτωση να ρυθμισθεί η επιμέλεια της ανήλικης, η επιμέλεια της οποίας πρέπει να ανατεθεί σε μένα, γιατί αφ ότου γεννήθηκε ζει κοντά μου, δεν την έχω αποχωρισθεί ποτέ, λόγω του φύλου της πρέπει να ζήσει μαζί μου για να αναπτύξει προσωπικότητα γυναίκας και να έχει προς τούτο γυναικείο πρόσωπο, λόγω δε της ηλικίας της έχει μεγαλύτερη ανάγκη εμένα, η οποία μπορώ να της συμπαρασταθώ σε οποιοδήποτε πρόβλημα άμεσης καθημερινής φροντίδας μαγείρεμα, καθαριότητα, ντύσιμο, ανατροφή - έχουσα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξή της, ενώ ο εναγόμενος, για λόγους που αφορούν το πρόσωπό του, δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα από

όλα αυτά. Αποδεικνύεται επομένως ότι το πραγματικό συμφέρον της ανήλικης επιβάλει να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειάς της σε εμένα, μητέρας χωρίς κανένα κοινωνικό ψόγο.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής και προς απόδειξή της επικαλούμαι μάρτυρες και έγγραφα.

ΓIΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους θέλω προσθέσει κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η παρούσα. Να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας του προσώπου της ανήλικης κόρης μου σε εμένα.

Αθήνα

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Υπόδειγμα αγωγής ρύθμισης επικοινωνίας με ανήλικο τέκνο 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ MOΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ …..

ΑΓΩΓΗ

………….

ΚΑΤΑ

………..

Την …..τέλεσα μετά της εναγομένης ….γάμο στο …. Από τον γάμο μας αποκτήσαμε ένα κορίτσι, την ….., γεννήθηκε στις …., Την  εναγόμενη παντρεύτηκα με την ελπίδα και την διαβεβαίωση εκ μέρους της στο πρόσωπό της θα έβρισκα συζυγική θαλπωρή, σεβασμό, εκτίμηση, αγάπη και θα δημιουργούσαμε μία οικογένεια συγκροτημένη με υγιείς αρχές και συνήθειες. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μου όμως διαψεύστηκαν, διότι με την τακτική που ακολούθησε, τις αντιλήψεις του, την υβριστική, σκαιά και βάναυση συμπεριφορά της, υπέσκαψε τα θεμέλια του συζυγικού μας οίκου και τον οδήγησε στην διάλυση. Ζήσαμε μαζί μέχρι το ….,  οπότε και …. η άσκηση της επιμέλειας της οποίας μου ανατέθηκε οριστικά με την …. απόφαση του αυτού Δικαστηρίου.

Η επικοινωνία μου με την κόρη μου, μέχρι σήμερα, γίνεται άτυπα, χωρίς έκδοση δικαστικής απόφασης, της μητέρας αποκλειστικά αποφασίζουσας πότε, που, και για πόσο χρόνο, θα επικοινωνήσω μαζί της.

Πρέπει επομένως να ρυθμισθεί δικαστικώς ως εξής.  

α) Κάθε εβδομάδα θα παραλαμβάνω το παιδί το  Σάββατο  στις 17.00 ώρα,  από την  κατοικία  του και θα το παραδίδω την Κυριακή στις 17.00 ώρα στην  κατοικία του.

β) Κατά τις εορτές των Χριστουγέννων θα παραλαμβάνω το παιδί, αρχής γενομένης από φέτος, την 22 Δεκεμβρίου στις 17.00 ώρα  από την  κατοικία του και θα το παραδίδω στις 28 Δεκεμβρίου  στις 17.00 ώρα στην  κατοικία  του.  Τον επόμενο χρόνο θα το παραλαμβάνω από 28 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου και ούτω καθεξής, εναλλάξ ανά έτος.   

γ) Κατά τις εορτές του Πάσχα  θα παραλαμβάνω το παιδί,  αρχής γενομένης από φέτος, την Μεγάλη Παρασκευή στις 17.00  από την  κατοικία  του και θα το παραδίδω την Τρίτη του Πάσχα στις 17.00 στην  κατοικία  του. Τον επόμενο χρόνο από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη και ούτω καθεξής, εναλλάξ ανά έτος.

δ) Κατά τις θερινές διακοπές η επικοινωνία θα γίνεται είκοσι (20) συνεχείς ημέρες κατά τον μήνα Ιούλιο, ή Αύγουστο κατόπιν εκλογής των ημερών αυτών από κοινού με την μητέρα, σύμφωνα με τις ανάγκες της εργασίας μας και προς όφελος του παιδιού. Η γνωστοποίηση των ημερών αυτών προς την μητέρα θα γίνεται προ μηνός. Η παραλαβή θα γίνεται στις 17.00 ώρα της συμφωνηθείσας ημέρας από την  κατοικία του και η παράδοση την 17.00 της συμφωνηθείσας ημέρας παράδοσής του στην  κατοικία του.

Επειδή ως κατοικία του παιδιού εννοείται η εκάστοτε κατοικία της μητέρας του, πρέπει να υποχρεωθεί η μητέρα του, ευθύς αμέσως με την αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας της, προ πάσης επικοινωνίας μου με την κόρη μου, να μου την γνωστοποιήσει.

Επειδή η ζητούμενη επικοινωνία γίνεται προς όφελος της κόρης μου, για να αναπτύξει προσωπικότητα γυναίκας και να έχει συνεχές το πρότυπο του πατέρα. 

Επειδή  σκοπός του δικαιώματος της επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού με την κόρη μου, η διαμόρφωση υγιών συγγενικών σχέσεων  μεταξύ μας, που θα συντελέσει στην ικανοποίηση της αναπόφευκτης  φυσικής ανάγκης για αμοιβαία στοργή και αγάπη μεταξύ μας και στην αποφυγή της αποξένωσης μας.

Επειδή η ζητούμενη επικοινωνία θα μου παράσχει τη δυνατότητα να παρακολουθώ την ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση και την εν γένει ανάπτυξη και εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού μου.

Επειδή μπορώ να συμπαρασταθώ στο παιδί μου σε οποιοδήποτε πρόβλημα άμεσης φροντίδας, υγείας, καθαριότητας, ντυσίματος και ανατροφής, έχων όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξή της.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής και προς απόδειξή της επικαλούμαι μάρτυρες και έγγραφα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους θέλω προσθέσει κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η παρούσα.

Να ρυθμισθεί η επικοινωνία μετά της ανήλικης κόρης μου ως παραπάνω.

Να συμψηφισθεί η εν γένει δικαστική δαπάνη.

Αθήνα 

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Υπόδειγμα αγωγής λογοδοσίας

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΩΓΗ

…………….

ΚΑΤΑ

  1. ……………

2……………..

Δυνάμει της …..απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τμήμα εκουσίας δικαιοδοσίας) διορίσθηκα οριστικός δικαστικός συμπαραστάτης της υπό δικαστικής συμπαράστασης τελούσας αδελφής μου …., θυγατέρας ….. Ήδη η απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη.

Η αδελφή μου …., πάσχουσα ολοσχερώς από παντελή και διαρκή αδυναμία όπως επιμελείται εαυτής και της περιουσίας της και νοσηλευόμενη συνεχώς και μέχρι σήμερα στο ψυχιατρικό τμήμα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, δυνάμει της ….απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ήδη τελεσίδικη και ισχύουσα μέχρι σήμερα, τέθηκε, κατά το τότε ισχύον δίκαιον, σε κατάσταση δικαστικής απαγόρευσης, επίτροπος διορίστηκε η μητέρα μας …..και παρεπίτροπος ο ……. Η επίτροπος μητέρα μας απεβίωσε την …. Με τον θάνατο της επιτρόπου, σύμφωνα με το προγενέστερο δίκαιο έπαυσε και το έργο του παρεπιτρόπου (άρθρο 1610 ΑΚ ως ίσχυε πριν την τροποποίηση με τον ν. 2447\96). Η υπό δικαστική συμπαράσταση τελούσα ….έχει ως μόνους γνωστούς πόρους ζωής μία σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως κόρη συνταξιούχου δημοτικού υπαλλήλου, και μία δεύτερη από το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Παρ ότι με τον θάνατο της επιτρόπου έπρεπε να διορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης προς διαχείριση της περιουσίας της, εν τούτοις οι εναγόμενοι από ….. αυθαίρετα και παντελώς παράνομα άρχισαν να διαχειρίζονται την περιουσία της ενεργούντες εισπράξεις και δαπάνες, εισπράξεις των δύο συντάξεών της και δαπάνες για λογαριασμό της.  Μάλιστα άγνωστο πως και κατά πάσα πιθανότητα παράνομα, αφού η …. στερείται της ικανότητας εκπροσώπησης και επομένως υπογραφής, άνοιξαν λογαριασμό ταμιευτηρίου στην …..Τράπεζα με αριθμό λογαριασμού …….με πρώτο όνομα το δικό της και δεύτερο-τρίτο αυτών αντιστοίχως και άρχισαν, από κοινού και ο καθένας χωριστά, να διαχειρίζονται τα χρήματά της τοποθετώντας στον λογαριασμό αυτόν τις εισπράξεις των συντάξεών της και λοιπά έσοδα της.

Από …..και εντεύθεν που δημοσιεύθηκε η ….. απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία διορίσθηκα δικαστικός συμπαραστάτης, ζητώ συνεχώς από τους εναγομένους  να λογοδοτήσουν για την γενομένη από αυτούς διαχείριση και μου ανακοινώσουν λογαριασμό περιέχοντα αντιπαράθεση των εσόδων και εξόδων και μου αποδώσουν το κατάλοιπο του λογαριασμού, αυτοί όμως συνεχώς, αδικαιολόγητα και παράνομα αρνούνται. Στην διαδρομή του χρόνου πληροφορήθηκα ότι στον παραπάνω λογαριασμό ταμιευτηρίου της …την 15-3-  υφίστατο υπόλοιπο ……. ευρώ, που αποτελεί τμήμα των εισπραχθέντων από αυτούς συντάξεών της.

Επειδή οι εναγόμενοι, από κοινού και ο καθένας χωριστά, DE FACTO, διαχειρίσθηκαν ξένη περιουσία, η οποία συνεπάγεται εισπράξεις και δαπάνες, δέον όπως, εμού νομιμοποιουμένης ως δικαστικός συμπαραστάτης της …., υποχρεωθούν σε λογοδοσία από … μέχρι έγερσης της παρούσας και μου ανακοινώσουν λογαριασμό περιέχοντα αντιπαράθεση των εσόδων και εξόδων και το από την αντιπαράθεση προκύπτον κατάλοιπο, συγχρόνως δε να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά έγγραφα και υποχρεωθούν σε καταβολή, σε ολόκληρον έκαστος, του καταλοίπου του λογαριασμού και δη του ποσού για το οποίο μετά την απόδοση και εκκαθάριση του λογαριασμού θα κριθούν οφειλέτες νομιμοτόκως μέχρι την εξόφληση και σε απείθεια να απειληθεί σε έκαστο χρηματική ποινή ….και προσωπική κράτηση 12 μηνών.

Επειδή από ανάληψης της DE FACTO διαχείρισης μέχρι σήμερα είναι άγνωστες οι κατ ιδίαν εισπράξεις και δαπάνες, εικάζεται όμως μετά βεβαιότητας ότι υφίσταται έλλειμμα εκ ….. αφού στον παραπάνω λογαριασμό ταμιευτηρίου της ….Τραπέζης την 15-3-  υφίστατο εγγραφή ……. ευρώ, χρηματικό ποσό στο οποίο με την διαδρομή του χρόνου θα έχουν προστεθεί και άλλα χρήματα, τόσο λόγω εισόδου των τόκων ταμιευτηρίου, όσο και λόγω εισόδου των συντάξεων και άλλων εσόδων της …., δέον όπως οι εναγόμενοι, στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης κατάθεσης του λογαριασμού μετά των δικαιολογητικών, υποχρεωθούν σε ολόκληρον έκαστος σε καταβολή ….. νομιμότοκα από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση.

Επειδή πρέπει η υπό έκδοση απόφαση να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή, αφού απειλείται η κάλυψη των αναγκών της υπό δικαστικής συμπαράστασης τελούσας.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής, παραδεκτώς καθ ύλην και τόπον εισαγόμενη.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους προσθέσω κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η παρούσα.

Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι σε λογοδοσία. Να υποχρεωθούν να μου ανακοινώσουν λογαριασμό περιέχοντα αντιπαράθεση των εσόδων και εξόδων και το από την αντιπαράθεση προκύπτον κατάλοιπο, συγχρόνως δε να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά έγγραφα. Σε απείθεια να απειληθεί σε έκαστο χρηματική ποινή ….και προσωπική κράτηση 12 μηνών.

Να υποχρεωθούν σε καταβολή, σε ολόκληρον έκαστος, του καταλοίπου του λογαριασμού και δη του ποσού για το οποίο μετά την απόδοση και εκκαθάριση του λογαριασμού θα κριθούν οφειλέτες νομιμοτόκως μέχρι την εξόφληση με απόφαση προσωρινώς εκτελεστή και στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης κατάθεσης του λογαριασμού μετά των δικαιολογητικών σε καταβολή του ελλείμματος …..νομιμοτόκως μέχρι την εξόφληση με απόφαση προσωρινώς εκτελεστή και

Να καταδικασθούν δε στην εν γένει δικαστική δαπάνη.

Αθήνα

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Υπόδειγμα αγωγής διατροφής ανηλίκου.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΩΓΗ

…..

ΚΑΤΑ

….

Την …..τέλεσα μετά του εναγομένου ….γάμο στο …. Από τον γάμο μας αποκτήσαμε τρία παιδιά, την ….., γεννήθηκε στις …., την Κυριακή, γεννήθηκε την …. και την Μαρία, γεννήθηκε την ….. Τον εναγόμενο σύζυγό μου παντρεύτηκα με την ελπίδα και την διαβεβαίωση εκ μέρους του ότι στο πρόσωπό του θα έβρισκα συζυγική θαλπωρή, σεβασμό, εκτίμηση, αγάπη και θα δημιουργούσαμε μία οικογένεια συγκροτημένη με υγιείς αρχές και συνήθειες. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μου όμως διαψεύστηκαν, διότι με την τακτική που ακολούθησε, τις αντιλήψεις του, την υβριστική, σκαιά και βάναυση συμπεριφορά του, υπέσκαψε τα θεμέλια του συζυγικού μας  οίκου και τον οδήγησε στην διάλυση. Ζήσαμε μαζί μέχρι το …. οπότε από αποκλειστική υπαιτιότητά του διεκόπη οριστικά η έγγαμη συμβίωση μας, διαμένουσα έκτοτε σε μισθωμένη οικία στον ……Αττικής, έχοντας κοντά μου τα άνω ανήλικα τέκνα μου, η άσκηση της επιμέλειας των οποίων μου ανατέθηκε προσωρινά με την…. απόφαση του Μον. Πρωτοδικείου Αθηνών και οριστικά με την …. απόφαση του αυτού Δικαστηρίου.

Επειδή ο εναγόμενος αδιαφορεί για την διατροφή των και δεν συμμετέχει καθόλου σε αυτή εύλογο και σύννομο καθίσταται το αίτημά μου, με την ιδιότητα που παρίσταμαι, ως ασκούσα την επιμέλεια αυτών, να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να συμμετέχει ανάλογα με τις δυνάμεις του στην διατροφή των, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.

Ο εναγόμενος τυγχάνει εργάτης - εργάζεται στην αποθήκη του …. με μηνιαίες αποδοχές ….. Εγώ έχω αποφοιτήσει από τη Σχολή ….. και εργάζομαι ως νοσηλεύτρια σε …..με μηνιαίες αποδοχές …… Πέραν αυτών εγώ ήδη εν τοις πράγμασι φροντίζω και μεριμνώ για την ανατροφή των παιδιών μας, εργασία η οποία αποτιμάται σε ……τον μήνα

Το συνολικό άθροισμα επομένως των εισοδημάτων εμού και  του εναγομένου κατά μήνα είναι …... Οι ελάχιστες μηνιαίες οικογενειακές μας ανάγκες αν υπήρχε συμβίωση θα ήταν …...

Η συνεισφορά μου στα έξοδα της διαβίωσης αυτής  θα ήταν …..δια … = …..Χ…= ….. Αντίστοιχα του αντιδίκου η συνεισφορά θα ήταν … δια … =. … Χ ….= ….

Η ανάλογη διατροφή των παιδιών μας με βάση την ηλικία, η …..6 ετών, η ….. ετών και η …. 4 ετών, τον τόπο κατοικίας και τις ανάγκες επιτήρησης, μόρφωσης και ανάπτυξης η οποία περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία για την συντήρηση, ανατροφή και εκπαίδευσή των, ανέρχεται κατά μήνα για κάθε παιδί στα … και συγκεκριμένα για φαγητό με σωστή διατροφή ανάλογη της ηλικίας των …., ρούχα ….., υποδήματα ….., παιδικός σταθμός ….., μικροδιασκεδάσεις ….

Επομένως η συνεισφορά του αντιδίκου στη διατροφή κάθε παιδιού μας ανέρχεται στα ….

Πρέπει επομένως ο αντίδικος να υποχρεωθεί να καταβάλει ως συμμετοχή στη διατροφή του κάθε παιδιού μας μηνιαίως από επιδόσεως της παρούσας και για ένα έτος και δη την πρώτη ημέρα κάθε μήνα ….. και συνολικά για τα τρία παιδιά ……. μηνιαίως, ποσό που μπορεί να καταβάλει εν όψει των εισοδημάτων του και μάλιστα νομιμοτόκως από την επομένη κάθε καθυστέρησης μέχρι την καταβολή.

Επειδή η εκδοθησομένη απόφαση πρέπει να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή ως αφορώσα διατροφή, απειλούμενης άλλως της διατροφής μας σε περίπτωση καθυστέρησης.

Επειδή ο εναγόμενος πρέπει να υποχρεωθεί να προκαταβάλει μέρος της δικαστικής δαπάνης της παρούσας.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής και προς απόδειξή της επικαλούμαι μάρτυρες και έγγραφα.

ΓIΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους θέλω προσθέσει κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η παρούσα. Να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να μου καταβάλει, με την ιδιότητα που παρίσταμαι, λόγω συμμετοχής του στη διατροφή των τέκνων μας, ……, ……και …., κάθε μήνα και την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, από επιδόσεως της παρούσας και για ένα έτος, ….. για το καθένα και συνολικά ….., νομιμοτόκως από την επομένη κάθε καθυστέρησης μέχρι την καταβολή. Να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή. Να υποχρεωθεί ο εναγόμενος με πράξη Σας παρά πόδας της παρούσας να προκαταβάλει μέρος της δικαστικής δαπάνης της συγκεκριμένης δίκης εκ ……τ δε υπόλοιπο κατά την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Αθήνα

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

Υπόδειγμα αγωγής αξίωσης αποκτημάτων συζύγου.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ …..

ΑΓΩΓΗ

………

ΚΑΤΑ

……………

Με τον αντίδικο παντρευτήκαμε στις ….με θρησκευτικό γάμο στον ιερό Ναό της …..στην ….. Από τον γάμο μας αποκτήσαμε ένα παιδί, τον …., σήμερα …. ετών. Ο γάμος μας αυτός τελικά δεν είχε ευτυχή εξέλιξη για λόγους πού αφορούν  κυρίως το πρόσωπο του εναγομένου, ο οποίος με τον χρόνο άρχισε να αδιαφορεί για όλα και να εκφράζεται με περιφρόνηση για τη συζυγική ζωή και προς εμένα, δημιουργώντας συνεχώς επεισόδια, χωρίς να διστάζει να με βρίζει και να με απειλεί. Αποτέλεσμα ήταν τον …να εγκαταλείψει την συζυγική στέγη επί της οδού ….και έκτοτε να πάψουμε την έγγαμη συμβίωση μας και να ζούμε χωριστά. Από τότε εγώ μένω, μαζί με τον γιό μας ….και μοναδικό παιδί μου, στην παραπάνω στέγη της οδού …. αυτός δε στην οδό …..

Προ και κατά την διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης ο εναγόμενος εργαζόταν ως οικοδόμος. Μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο πριν τον γάμο ήταν το διαμέρισμα στο οποίο τώρα ζει στην οδό …. στην Αθήνα αποτελούμενο από δύο κύρια δωμάτια, χωλ, κουζίνα, λουτρό, αξίας κατά τον χρόνο τέλεσης  του γάμου …. ευρώ και σήμερα …..ευρώ.

Εγώ κατά την έναρξη της έγγαμης συμβίωσης εργαζόμουν ως εργάτρια σε κυτιοποιείο-λιθογραφείο αντί συνολικού μηνιαίου μισθού ….. ευρώ, εργασία την οποία και συνέχισα μετά τον γάμο μου. Ηδη από τον ……του 1970 είχα τραπεζικό λογαριασμό στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λογαριασμό που συνέχισα να έχω μέχρι και το ….. Το συνολικό χρηματικό ποσό κατά τον μήνα …του έτους …ανήρχετο σε ….ευρώ.

Κατά την διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης, παράλληλα, ασχολούμην με τις οικιακές εργασίες, χωρίς μάλιστα να έχω καμία βοήθεια, αφού ο σύζυγός μου, ως οικοδόμος, έλειπε όλη την ημέρα, φρόντιζα το παιδί μας, επιμελούμην της ανατροφής του, το βοηθούσα στην μελέτη του και προσέφερα στοργή και συμπαράσταση στο σύζυγό μου. Συνεισέφερα δηλαδή στις οικογενειακές ανάγκες τόσο υλικά και ηθικά, όσο και με προσωπική μου εργασία, κατά τρόπο ώστε η συμβολή μου να ξεπερνά την από το άρθρο 1389 ΑΚ προβλεπόμενη υποχρέωσή μου. Ετσι οι παρεχόμενες υπηρεσίες μου ως συζύγου και μητέρας, αποτελούμενες από μη επιβαλλόμενη από το νόμο συνεισφορά μου στα βάρη του γάμου αποτιμάτο  μηνιαίως τουλάχιστον μέχρι το ….   σε ….ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης και δη την …ο εναγόμενος απέκτησε με δική μου συμβολή κατά κυριότητα, νομή και κατοχή το διαμέρισμα του ισογείου ορόφου της πολυκατοικίας επί της οδού …..στη θέση …..του δήμου ……Αττικής, επιφανείας …..τετραγωνικών μέτρων, αποτελούμενο από δύο (2) κύρια δωμάτια, χωλ, κουζίνα, λουτρό, οφφίς και εξώστη επί του ακαλύπτου χώρου, που συνορεύει ανατολικώς με φωταγωγό Ι-3 διαμέρισμα και κοινόχρηστο διάδρομο, δυτικώς με αυλή πολυκατοικίας, αρκτικώς με χώρο ανελκυστήρος και κεντρικό κλιμακοστάσιο και μεσημβρινώς με μεσημβρινό όριο πολυκατοικίας, αντί συνολικού τιμήματος …..ευρώ. Σήμερα η αξία του προαναφερθέντος διαμερίσματος ανέρχεται κατά την αντικειμενική και αγοραία αξία του σε …. ευρώ.

Στην απόκτηση του προαναφερθέντος περιουσιακού στοιχείου από τον εναγόμενο σύζυγό μου συνέβαλα στον εξής βαθμό. Διέθεσα …… ευρώ από τις καταθέσεις μου στο …….. Επιπλέον διέθεσα εργασία, πέραν της άμεσης, με την έννοια της παροχής χρημάτων από εξωοικιακή εργασία και της έμμεσης, από εξοικονόμηση πόρων από την παροχή οικιακής εργασίας, (ανατροφή του παιδιού μας, συμπαράσταση του συζύγου μου), που ξεπερνά τα όρια της προβλεπόμενης από το άρθρο 1389 ΑΚ υποχρέωσής μου από τον γάμο η οποία ανήρχετο μηνιαίως μέχρι της αγοράς του διαμερίσματος σε … ευρώ και συνολικά επί 5,5 έτη σε ….ευρώ.

Συνεπώς δικαιούμαι να ζητήσω την απόδοση του μέρους της αύξησης της περιουσίας του συζύγου μου, που οφείλεται στη δική μου συμβολή, κατά ποσοστό 50 %, αφού εγώ συνεισέφερα …..ευρώ και αυτός ….ευρώ.

Επειδή κατά την τέλεση του γάμου δεν είχα κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο και κατά τη διάρκεια αυτού στο μόνο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο που συνέσεφερα ήταν το παραπάνω, και επομένως συνέβαλα στην επαύξηση της χρηματικής περιουσίας του εναγομένου.

Επειδή κατά το άρθρο 1400 ΑΚ, αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή.

Επειδή τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.

Επειδή η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διάρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.

Επειδή στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ότι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομία ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες.

Επειδή κατά το άρθρο 54 παρ. 1 του ν. 1329/1983, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από τότε που ίσχυσε με το άρθρο 12 του ν. 1649/1986, οι διατάξεις του άρθρου 1400 ΑΚ αφορούν και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 1329/1983, εφόσον ο γάμος δεν είχε λυθεί ή ακυρωθεί μέχρι τότε.

Επειδή κατά την αληθινή έννοια των διατάξεων αυτών η απαίτηση του κάθε συζύγου από το άρθρο 1400 ΑΚ είναι κατ' αρχήν ενοχή αξίας, δηλαδή χρηματική ενοχή, αντικείμενο της οποίας αποτελεί η χρηματική αποτίμηση της περιουσιακής αύξησης του υπόχρεου συζύγου, που προέρχεται από τη συμβολή του δικαιούχου. Ο κανόνας, όμως, αυτός, δεν αποκλείει, κατά την έννοια της διατάξεως αυτής, την εξουσία του δικαστή να διατάξει δεχόμενος σχετικό αίτημα του ενός ή του άλλου συζύγου, ενοχικώς δε πάντοτε, την απόδοση του ποσοστού της συμβολής του δικαιούχου συζύγου στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου με αυτούσια απόδοση, είτε ανάλογου ποσοστού συγκυριότητας επί των αποκτημάτων, είτε ορισμένου, ή ορισμένων πραγμάτων ίσης αξίας προς το ποσοστό της συμμετοχής του δικαιούχου στην αύξηση της περιουσίας του άλλου (ΟλΑΠ 28/1996).

Επειδή ο εναγόμενος κατά την έναρξη της έγγαμης συμβίωσης είχε στην κυριότητά του το παραπάνω ακίνητο, κατά δε τον χρόνο συμπλήρωσης τριετίας από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης είχε στην κυριότητά του το παραπάνω προσδιοριζόμενο οικόπεδο το οποίο απέκτησε με δική μου εξ ολοκλήρου χρηματική συμβολή.

Επειδή από τη διάταξη του άρθρου 1400 ΑΚ συνάγεται ότι η αύξηση της περιουσίας του υποχρέου συζύγου προκύπτει από τη σύγκριση της περιουσιακής καταστάσεώς του σε δύο χρονικά σημεία, δηλαδή τη στιγμή της τελέσεως του γάμου αφενός, και τη στιγμή που γεννάται η αξίωση αφετέρου. Για την ορθή αποτίμηση της τυχόν αύξησης της περιουσίας του υποχρέου, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που είναι δυνατόν να αποτιμηθούν, πρέπει να υπολογισθεί η πραγματική αύξηση της περιουσίας, με αποτίμηση και της αρχικής περιουσίας στις τιμές του χρόνου υπολογισμού της τελικής περιουσίας (ήτοι του χρόνου γέννήσης της άνω αξίωσης).

Επειδή κρίσιμος χρόνος για τον υπολογισμό της τελικής περιουσίας θεωρείται στην περίπτωση λύσης του γάμου με διαζύγιο ή ακύρωσης ο χρόνος του αμετακλήτου της σχετικής απόφασης, στην περίπτωση δε της τριετούς διαστάσεως,  εν όψει του ότι η άσκηση της αξίωσης με βάση τη συμπλήρωση τριετίας από τη συζυγική διάσταση έχει ως προϋπόθεση, ότι ο γάμος δεν έχει ακόμη λυθεί ή ακυρωθεί, η περιουσιακή αύξηση του υπόχρεου συζύγου στην περίπτωση αυτή, πρέπει να ανάγεται στο χρόνο άσκησης της αγωγής του άρθρου 1400 του ΑΚ, καθόσον για τη γέννηση της αξίωσης αυτής δεν ορίζεται από το νόμο συγκεκριμένη χρονική αφετηρία, αφού αρκεί να έχει διαρκέσει η διάσταση των συζύγων περισσότερο από τρία χρόνια (ΑΠ 94/2001) .

Επειδή για την αποτίμηση της συμβολής του δικαιούχου συζύγου στην επαύξηση της περιουσίας του υποχρέου, λαμβάνεται υπ όψιν η υποχρέωση του επικαλούμενου την αξίωση συμμετοχής συζύγου, να συνεισφέρει στις ανάγκες της οικογένειας ανάλογα με τις δυνάμεις του (ΑΚ 1389).

Επειδή πρέπει να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του εναγομένου προς αυτούσια απόδοση του 1\3 του ακινήτου αυτού, καταδικαζομένου σε δήλωση βουλήσεως, άλλως να υποχρεωθεί να μου καταβάλει το ποσό των                ευρώ, που είναι η αξία του οικοπέδου κατά το χρόνο ασκήσεως της αγωγής.

Επειδή το αίτημα αυτούσια απόδοση ακινήτου, ως "αποκτήματος" κατά το άρθρο 1400 ΑΚ, δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των αγωγών που πρέπει να εγγράφονται υποχρεωτικώς κατ' άρθρο 220 ΚΠολΔ στα βιβλία διεκδικήσεων.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής και προς απόδειξή της επικαλούμαι μάρτυρες και έγγραφα.

ΓIΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους θέλω προσθέσει κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου.

 

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η παρούσα κλπ

 

 

Υπόδειγμα αγωγής αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας δια του τύπου

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΓΩΓΗ

……..

ΚΑΤΑ

Εταιρεία …………….

…………

………………….

(  Περιγραφή ισχυρισμών και γεγονότων που βλάπτουν χωρίς αμφιβολία την τιμή και την υπόληψη )

Επειδή κατά το άρθρο 57 ΑΚ, όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον.... αξίωση δε αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται.  Από τη διάταξη αυτήν και τις όμοιες του επόμενου άρθρου 58, σε συνδυασμό προς το άρθρο 914 ΑΚ, προκύπτει ότι επί της προσβολής αυτής ο νόμος καθιερώνει αντικειμενική ευθύνη του προσβαλόντος μόνον ως προς την αξίωση για την άρση της προσβολής, ενώ για την αξίωση αποζημίωσης απαιτείται και το στοιχείο της υπαιτιότητας. Με την εν συνεχεία διάταξη του άρθρου 59 ΑΚ, κατά την οποία "στις περιπτώσεις των δύο προηγουμένων άρθρων το Δικαστήριο, με την απόφασή του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί. Η ικανοποίηση συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις", η ικανοποίηση για την ηθική βλάβη παρέχεται μόνον όταν συντρέχει το στοιχείο της υπαιτιότητας, το οποίο και ρητώς μνημονεύεται στην προαναφερθείσα διάταξη. 'Ετσι, οι όροι της παραπάνω παροχής εξομοιώνονται προς εκείνους της αποζημίωσης

Η αξίωση όμως αυτή αποκλείεται μόνο εάν η πράξη έγινε για τη διαφύλαξη (προστασία) δικαιώματος, ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον, οπότε δεν είναι παράνομη (βλ. ΑΠ 167/2000 Δνη 41.772).

Επειδή τα άρθρα 50-60 του ΑΚ παρέχουν το δικαίωμα απόκρουσης κάθε παράνομης προσβολής της προσωπικότητας, δηλαδή των αγαθών που συνδέονται αναπόσπαστα με το πρόσωπο και συγκροτούν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ατομικότητα του ανθρώπου. Τα αγαθά αυτά δεν αποτελούν αυτοτελή δικαιώματα, αλλά επιμέρους εκδηλώσεις - εκφάνσεις  και πλευρές  του ενιαίου δικαιώματος επί της ιδίας προσωπικότητας, σε τρόπο ώστε η προσβολή οποιασδήποτε έκφανσης της προσωπικότητας να σημαίνει και προσβολή της συνολικής έννοιας της προσωπικότητας.

Επειδή κυριότερες από τις παραπάνω εκδηλώσεις της προσωπικότητας  πέραν της ζωής, υγείας, σωματικής ακεραιότητας  και ελευθερίας τυγχάνουν η τιμή, υπόληψη και εικόνα του προσώπου. Η τιμή, υπόληψη και εικόνα του προσώπου, ως έκφανση της προσωπικότητάς του, εμφανίζεται δημόσια μόνον όταν αυτός το θέλει, γιατί δεν ανήκει στο κοινό, αλλά μόνο στο πρόσωπο που παριστάνει. Για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται, καταρχήν, σε κανέναν να αποτυπώσει, ή να εμφανίσει δημόσια την εικόνα άλλου χωρίς τη συναίνεσή του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν δηλαδή μειώνουν την υπόληψή του, προσβάλλονται οι εκφάνσεις της προσωπικότητάς του και η προσβολή αυτής είναι οπωσδήποτε σοβαρότατη

Περαιτέρω, από το άρθρο 59 του ΑΚ, που ορίζει ότι το Δικαστήριο μπορεί να καταδικάσει τον υπαίτιο και σε ικανοποίηση της ηθικής βλάβης αυτού που προσβλήθηκε, αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, συνάγεται ότι η διάταξη αυτή θεωρεί άξια ικανοποίησης την ηθική βλάβη, και την επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης  λόγω οπωσδήποτε προσβολή της προσωπικότητας,

συνεκτιμωμένων όλων των περιστατικών, που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή την έκφανση της προσωπικότητας κατά της οποίας στρέφεται η προσβολή, τη βαρύτητα αυτής, την υπαιτιότητα και το βαθμό αυτής, τον τόπο, το χρόνο και τη διάρκεια της προσβολής, το επάγγελμα, την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες ζωής αυτού που προσεβλήθη και εκείνου που ενήργησε την προσβολή, την τυχόν δημοσιότητα της προσβολής και τη συμπεριφορά του προσβληθέντος.

Επειδή περαιτέρω από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων των άρθρων 57, 59, 914, 932 του ΑΚ και τ ων άρθρων 361, 362, 363 και 367 του ΠΚ συνάγεται ότι εκείνος του οποίου προσβάλλεται η προσωπικότητα

α) με τη διατύπωση γι' αυτόν, γραπτά ή προφορικά λέξεων ή φράσεων που κατά την κοινή αντίληψη περιέχουν, είτε αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας του, είτε περιφρόνηση για το πρόσωπό του από τον δράστη, ο οποίος γνωρίζει ότι με τέτοια οικειοθελή ενέργειά του προσβάλλεται η τιμή του άλλου

και β') με ισχυρισμό ή διάδοση δυσφημιστικού γεγονότος, δηλαδή συμβάντος ή περιστατικού του παρόντος ή του παρελθόντος που υποπίπτει στις αισθήσεις και είναι δεκτικό απόδειξης, το οποίο (δυσφημιστικό γεγονός) μπορεί να βλάψει την τιμή, ή την υπόληψή του, δικαιούται εκτός άλλων και την καταδίκη του υπαιτίου της δυσφημιστικής διάδοσης στην καταβολή χρηματικού ποσού προς ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την προσβολή.

Ο υπαίτιος δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση αποκατάστασης της ηθικής βλάβης του παθόντος, αν οι ανωτέρω εκδηλώσεις συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση ή από τον τρόπο της εκδηλώσεως ή από τ ι ς περιστάσεις υπό τις οποίες έλαβε χώρα προκύπτει σκοπός εξυβρίσεως.

Περαιτέρω, από τις διατάξεις των άρθρων 362 και 363 του ΠΚ προκύπτει ότι, για την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της συκοφαντικής δυσφημήσεως, απαιτείται: α') ισχυρισμός ή διάδοση γεγονότος ενώπιον τρίτου σε βάρος ορισμένου προσώπου, β') το γεγονός να είναι δυνατόν να βλάψει τη τιμή και την υπόληψη, γ) να είναι ψευδές και ο υπαίτιος να γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές. Ως ισχυρισμός θεωρείται η ανακοίνωση η προερχόμενη ή από ίδια πεποίθηση ή γνώμη ή από μετάδοση από τρίτο πρόσωπο. Αντίθετα, διάδοση υφίσταται όταν λαμβάνει χώρα μετάδοση της ανακοίνωσης που γίνεται από άλλον. Ο ισχυρισμός ή η διάδοση επιβάλλεται να γίνεται ενώπιον τρίτου.

Αυτό που αξιολογείται είναι το γεγονός, δηλαδή οποιοδήποτε συμβάν του εξωτερικού κόσμου αναγόμενο στο παρόν ή το παρελθόν, που υποπίπτει στις αισθήσεις και μπορεί να αποδειχθεί, αντίκειται δε στην ηθική και την ευπρέπεια.

Ο ισχυρισμός, δηλαδή η ανακοίνωση της πεποίθησης μπορεί να γίνει κατά τρόπο είτε ρητό είτε συμπερασματικό ή και με παράλειψη. Ακόμη και η, με επιφυλάξεις, έκφραση, όπως και η απλή έκφραση υποψίας μπορεί να αποτελέσουν δυσφημιστικό ισχυρισμό, γεγονός δε ικανό να βλάψει την τιμή και την υπόληψη άλλου νοείται όχι μόνον ανθρώπινη πράξη ή παράλειψη, αλλά και οποιοδήποτε περιστατικό και ορισμένη ιδιότητα ή συγκεκριμένη σχέση ή συμπεριφορά που αντίκειται στην ηθική ή την ευπρέπεια, ή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υπόληψη που απολαμβάνει το πρόσωπο από την κοινωνία, καθώς και η έκφραση γνώμης ή αξιολογικής κρίσης και ο ι χαρακτηρισμοί, όταν με την έκφραση συνδέονται και σχετίζονται με άμεση και εμφανή σχέση με το γεγονός, ώστε με τη σύνδεση και τη σχέση τους με αυτό, ουσιαστικά να προσδιορίζουν την έκταση της ποσοτικής και ποιοτικής βαρύτητάς του.

Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει, ότι οι εναγόμενοι περιέλαβαν σε αυτό ισχυρισμούς και διέδωσαν γεγονότα, τα οποία έβλαψαν χωρίς αμφιβολία την τιμή και την υπόληψή μου. Η προσβολή μου είναι εξαιρετικά βαρεία, χωρίς να υπάρξει, έστω εκ των υστέρων, δημοσίευμα αποκατάστασης της αλήθειας, παρ ότι, ευθύς ως αντελήφθην την προσβολή, διαμαρτυρήθηκα γραπτώς έντονα προς τους δύο πρώτους εναγομένους. Κάθε ισχυρισμός, ότι το επίμαχο δημοσίευμα εγράφη από λειτουργούς του τύπου κατά την άσκηση του επιβεβλημένου καθήκοντός τους ενημέρωσης της κοινής γνώμης επί ενός ζητήματος κοινωνικού ενδιαφέροντος και άσκησης κριτικής σε δημόσιο πρόσωπο και ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική, αλλά και η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης, ή, της εξύβρισης, δεν ευσταθούν. Η πρόθεση των εναγομένων ήταν, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή μου, ενεργώντας εν γνώσει των, ότι τα υπό πηχυαίους τίτλους αναγραφέντα στο δημοσίευμα ήταν ψευδή και με την δημοσίευση των φωτογραφιών μου, να αυξήσουν το αναγνωστικό τους κοινό, τον αριθμό των πωλήσεών του περιοδικού των και κατ επέκταση των εσόδων του και ως εκ τούτου αποκλείεται η άρση του αδίκου χαρακτήρα της πράξης, λόγω δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, αφού, η, με τους πηχυαίους τίτλους, εκδήλωση της προσβλητικής συμπεριφοράς, δεν ήταν αντικειμενικά αναγκαία για την απόδοση της σκέψης της …..

Επειδή πρέπει να υποχρεωθεί η πρώτη εναγομένη να καταχωρήσει στο  περιοδικό της περίληψη της καταδικαστικής απόφασης και είδηση για την καταδίκη της στην ίδια θέση και με ανάλογα τυπογραφικά στοιχεία εντός 15 ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης.

Επειδή πρέπει να καταδικασθεί η πρώτη εναγομένη, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, σε χρηματική ποινή ποσού 3.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης της δημοσίευσης της περίληψης της καταδικαστικής απόφασης και της είδησης για την καταδίκη της.

Επειδή πρέπει να υποχρεωθεί η πρώτη εναγομένη να παραλείψει την ίδια προσβολή στο μέλλον με επιβολή για κάθε παράβαση χρηματικής ποινής 6.000 ευρώ, καθ όσον υφίσταται ύπαρξη βάσιμης απειλής και πραγματικού κινδύνου επικείμενης προσβολής, αφού με βάση τα ανωτέρω οι εναγόμενοι δεν προτίθενται, όχι μόνο να άρουν την προσβολή, αλλά να συνεχίσουν με μεταγενέστερες δημοσιεύσεις τους τα προσβλητικά εις βάρος μου γεγονότα.

Επειδή από το παραπάνω δημοσίευμα υπήρξε βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου και ειδικότερα της τιμής και υπόληψής μου και ως εκ τούτου δικαιούμαι να αναζητήσω χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστην, πρέπει οι εναγόμενοι σε ολόκληρο έκαστος να υποχρεωθούν να μου καταβάλουν …..ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Επειδή πρέπει να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή.

Επειδή πρέπει να διαταχθεί η προσωπική κράτηση της δεύτερης και τρίτης των εναγομένων από της τελεσιδικίας της απόφασης που θα εκδοθεί.

Επειδή πρέπει οι εναγόμενοι να καταδικαστούν στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη.

Επειδή η αγωγή παραδεκτά εισάγεται με την διαδικασία των άρθρων 663 επ. των εργατικών διαφορών (άρθρο 681 Δ' ΚΠολΔ). Επειδή το Δικαστήριό Σας  είναι καθ' ύλην και κατά τόπον αρμόδιο για την εκδίκασή της (άρθρα 1, 7, 9, 10, 18 περ. 1, 35 ΚΠολΔ, σε συνδυασμό με άρθρα 16 ΠΚ και 122 παρ. 1 και 2 ΚΠολΔ), είναι δε νόμιμη, στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 57, 59, 71, 914, 919, 920, 926, 932, 299, 482 ΑΚ, 361, 362-363 ΠΚ και ως προς τα παρεπόμενα αιτήματά της στις διατάξεις των άρθρων 947 παρ. 1, 907, 908 παρ. 1, 176 και 1047 παρ. 1 ΚΠολΔ.

Επειδή η παρούσα είναι βάσιμη και αληθής και προς απόδειξή της επικαλούμαι μάρτυρες και έγγραφα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους προσθέσω νόμιμα και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου.

ΖΗΤΩ

Να γίνει δεκτή η παρούσα. Να υποχρεωθεί η πρώτη εναγομένη, να καταχωρήσει στο περιοδικό της περίληψη της καταδικαστικής απόφασης και είδηση για την καταδίκη της στην ίδια θέση και με ανάλογα τυπογραφικά στοιχεία εντός 15 ημερών από την επίδοση της τελεσίδικης απόφασης. Να καταδικασθεί η πρώτη εναγομένη, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της, σε χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης της δημοσίευσης της περίληψης της καταδικαστικής απόφασης και της είδησης για την καταδίκη της. Να υποχρεωθεί η πρώτη εναγομένη, να παραλείψει την ίδια προσβολή στο μέλλον με επιβολή για κάθε παράβαση χρηματικής ποινής 6.000 ευρώ. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι σε ολόκληρον έκαστος, να μου καταβάλουν …. ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Να κηρυχθεί η απόφαση, που θα εκδοθεί, προσωρινά εκτελεστή. Να διαταχθεί η προσωπική κράτηση της δεύτερης και τρίτης των εναγομένων από της τελεσιδικίας της απόφασης, που θα εκδοθεί και.

Να καταδικαστούν οι εναγόμενοι στην εν γένει  δικαστική μου δαπάνη.

Αθήνα

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Υπόδειγμα ανακοίνωσης δίκης με προσεπίκληση, παρεμπίπτουσα αγωγή.   

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ……

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔIΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΣΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΥΣΑ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Ασφαλιστικής εταιρίας με την επωνυμία ………….που εδρεύει στην ……….όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

 

ΚΑΤΑ

…………κατοίκου ………..

 

Με τον αρ ………..ασφαλιστήριο συμβόλαιο ασφαλίσαμε το με αριθμό ……..ΙΧΕ αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του εναγομένου, για τις προκληθησόμενες σε τρίτους εκ της λειτουργίας του ζημιές για το χρονικό διάστημα από …..έως …... Η σύμβαση συνήφθη με ασφαλισμένο και λήπτη της ασφάλισης τον εναγόμενο με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του ν.δ. 400/70, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του π.δ 237/86 με το οποίο κωδικοποιήθηκε ο ν. 489/76, του άρθρου 6Β παρ. 1β αυτού ισχύοντος ως προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 3557/07 και του άρθρου ……του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, που τέθηκαν υπ όψιν του και έγιναν αποδεκτές και απετέλεσαν συμβατικούς όρους. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, αλλά και τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, αποκλείονται της ασφάλισης ζημίες, προξενούμενες σε χρόνο που ο οδηγός του οχήματος τελεί υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών κατά την έννοια και τις προϋποθέσεις του άρθρου 42 ΚΟΚ κατά το οποίο ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 gr./I.) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου, εφ όσον η εν λόγω παράβαση τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος, αφού συμπεριλήφθηκε ρητή εξαίρεση στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο της ασφαλιστικής κάλυψης, του ασφαλισμένου και λήπτη της ασφάλισης τελούντος σε γνώση περί τούτου με την πρόταση ασφάλισης και την παραλαβή από αυτόν των γενικών και ειδικών όρων του, τούτου τεθέντος σε λειτουργία επί μακρό χρονικό διάστημα χωρίς εναντίωσή του και επομένως αποδεικνύεται ότι και γνώση έλαβε και αποδέχτηκε τους όρους της σύμβασης.

Την ….και ώρα ……ο εναγόμενος οδηγώντας το ασφαλισμένο όχημα, τελών υπό την επίδραση οινοπνεύματος, αφού στον οργανισμό του ανιχνεύτηκε αλκοόλ ……γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, που μετρήθηκε με τη μέθοδο της αιμοληψίας,

ή

…….χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα με το τέστ εκπνοής αντιστοίχως στις δύο μετρήσεις που έγιναν

κινείτο επί της διπλής κυκλοφορίας οδού …..με κατεύθυνση από …..προς……….κλπ

Λόγω  της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, μειώθηκε σημαντικά η οδηγική του ικανότητα με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να οδηγεί με σύνεση και συνεχώς τεταμένη την προσοχή του,  και ως εκ τούτου δεν ρύθμισε την κίνηση του οχήματος του και την ταχύτητά του έτσι ώστε να ασκεί κάθε στιγμή πλήρη εποπτεία επ' αυτού και ενεργώντας, επομένως, κατά παράβαση των επιβαλλομένων από τα άρθρα 12 παρ.1, 16 παρ.1, 2, 3, 4, 18 παρ .1,2, 19 παρ. 1,2,3, 20 παρ.1 του ΚΟΚ υποχρεώσεών του, παρέκλινε της πορείας του δεξιά και κτύπησε με το εμπρόσθιο δεξιό τμήμα του αυτοκινήτου του την δεξιά πλευρά του σταθμευμένου στην δεξιά πλευρά της οδού …..με αριθμό κυκλοφορίας ΥΧΟ 1297 αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ……στο οποίο προξένησε σημαντικές ζημίες.

Ο οδηγός της δίκυκλης μηχανής …..ένεκα του ιστορουμένου ατυχήματος, άσκησε εναντίον ημών και του εναγομένου την από ….με αριθμό καταθέσεως δικογράφου ……ενώπιον του …….αγωγή, προσδιορισθείσα για την 11-1-08, που έχει ως ακολούθως:

(αντιγράφουμε την αγωγή)

Επειδή η συγκέντρωση οινοπνεύματος 1,78 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος, γιατί αν δεν είχε καταναλώσει οινόπνευμα δεν θα είχε μειωθεί η οδηγική του ικανότητα, αφού βρισκόταν (λόγω του οινοπνεύματος) σε κατάσταση υπερδιέγερσης, έλλειψη νηφαλιότητας, εξασθένηση της προσοχής και υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του και δυνατοτήτων του και θα οδηγούσε με σύνεση και συνεχώς τεταμένη την προσοχή και θα ρύθμιζε την κίνηση του οχήματός του, έτσι ώστε να ασκεί κάθε στιγμή πλήρη εποπτεία επ' αυτού και επομένως ενήργησε  κατά παράβαση των επιβαλλομένων από τα άρθρα 12 παρ.1, 16 παρ.1, 2, 3, 4, 18 παρ .1,2, 19 παρ. 1,2,3, 20 παρ.1 του ΚΟΚ υποχρεώσεών του.

Επειδή η προδιαληφθείσα συμπεριφορά του εναγομένου εμπίπτει στις ανωτέρω μνημονευθείσες απαγορευτικές διατάξεις και αντιτίθεται στους συμβατικούς όρους της ασφαλιστικής σύμβασης και ένεκα τούτου αποκλείονται της ασφάλισης οι ζημιές που προκλήθηκαν από αυτό.

Επειδή ο εναγόμενος, ως ασφαλισμένος και λήπτης της ασφάλισης, τελούσε σε γνώση των γενικών και ειδικών όρων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και ειδικότερα ότι αποκλείονται της ασφάλισης ζημίες προξενούμενες από οδηγό που κατά τον χρόνο του ατυχήματος τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Επειδή κατά το άρθρο 11 παρ 1 του π.δ 237/86, ως τροποποιήθηκε από το άρθρο 8 του ν. 3557/07, ο ασφαλιστής δεν δύναται να αντιτάξει κατά του ζημιωθέντος τρίτου, ασκώντας την κατ' αρθρ. 10 παρ. 1 αξίωση, ενστάσεις που απορρέουν από την ασφαλιστική σύμβαση, δίδεται σ' αυτόν το δικαίωμα έγερσης αγωγής κατά του λήπτη της ασφάλισης, του ασφαλισμένου και του οδηγού.

Επειδή στην περίπτωση που ήθελε γίνει δεκτή η αγωγή του κυρίως ενάγοντος, την οποία θα αποκρούσουμε με κάθε νόμιμο μέσο προφανές είναι το έννομο συμφέρον μας να  ανακοινώσουμε την κυρία αγωγή στον εναγόμενο και να τον προσεπικαλέσουμε να παρέμβει  υπέρ ημών, στην δε περίπτωση ενδεχόμενης παραδοχής της κυρίας αγωγής εις βάρος μας να υποχρεωθεί να μας καταβάλει κάθε ποσό που θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε στον κυρίως ενάγοντα, πλέον τόκων, δικαστικής δαπάνης και λοιπών εξόδων, νομιμοτόκως από την ημερομηνία της από μέρους μας καταβολής μέχρι την εξόφληση.

Επειδή, άλλως και όλως επικουρικά, οι παραπάνω προσεπικαλούμενοι εναγόμενοι οφείλουν και υποχρεούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων περί αδικαιολογήτου πλουτισμού του ΑΚ 904 επ., ευθυνόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος, να μας καταβάλουν το αιτούμενο με την κυρία αγωγή για την παραπάνω αναφερόμενη αιτία χρηματικό ποσό, πλέον τόκων και δικαστικής δαπάνης, άλλως οποιοδήποτε ποσό για κεφάλαιο, τόκους και δικαστική ήθελε επιδικασθεί και υποχρεωθούμε να καταβάλουμε στην κυρίως ενάγουσα νομιμοτόκως από την εκ μέρους μας καταβολής, γιατί λόγω εξαίρεσης από την ασφάλιση της πιο πάνω ζημίας θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε αχρεώστητα στην παραπάνω ενάγουσα-τρίτη ζημιωθείσα, αφού για την συγκεκριμένη ζημία δεν υπέχουμε υποχρέωση καταβολής, επήλθε, δηλαδή, λόγω της εξαίρεσης για την συγκεκριμένη ζημία, αναστολή της ασφαλιστικής σύμβασης.

'Ετσι, με την καταβολή που θα γίνει από εμάς, λόγω της ειδικής  διάταξης, οι παραπάνω εναγόμενοι γίνονται πλουσιότεροι σε βάρος της περιουσίας μας, αφού είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν με δικά τους χρήματα την παραπάνω ζημία, αξία σωζομένη, γεγονός που γνώριζαν οι εναγόμενοι κατά την σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την παραλαβή του και λειτουργία του χωρίς μάλιστα εναντίωσή των.

Επειδή η παρούσα ασκείται υπό την αίρεση της ήττας μας.

Επειδή η απόφαση που θα εκδοθεί πρέπει να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή, στο μέτρο που θα κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η κύρια αγωγή.

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη  και αληθής, δέον όπως ενωθεί και συνεκδικασθεί με την κυρία αγωγή κατά την δικάσιμο που έχει ορισθεί ή σε οποιαδήποτε άλλη μετά από αναβολή ή ματαίωση.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους προσθέσουμε κατά τη συζήτηση, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να γίνει δεκτή η παρούσα. Να παρέμβει ο εναγόμενος υπέρ υμών. Να υποχρεωθεί δε σε περίπτωση ήττας μας, να μας καταβάλλει ότι θα υποχρεωθούμε να καταβάλλουμε ως αποζημίωση στον κυρίως ενάγοντα για κεφάλαιο, τόκους, δικαστική δαπάνη και λοιπά έξοδα νομιμοτόκως από της εκ μέρους μας καταβολής μέχρι την εξόφληση. Να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή στο μέτρο που θα κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η κύρια αγωγή. και Να καταδικασθεί ο εναγόμενος στην εν γένει δικαστική μας δαπάνη.

Αθήνα

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Υπόδειγμα αγωγής επαναφοράς των πραγμάτων

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ……………..

ΑΓΩΓΗ

Ασφαλιστικής εταιρίας με την επωνυμία …………….που εδρεύει στην ………….όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

ΚΑΤΑ

  1. ……………. κατοίκου ………..
  2. …………κατοίκου ……….

 

Κατά τη διάταξη του άρθρου 914 ΚΠολΔ, αν το δικαστήριο δεχθεί την ανακοπή, ή την έφεση οριστικά και κατ' ουσίαν και απορρίψει την αγωγή, εφόσον αποδειχθεί ότι η απόφαση που προσβάλλεται εκτελέστηκε, διατάζει, αν το ζητήσει εκείνος κατά του οποίου έγινε η εκτέλεση, την επαναφορά των πραγμάτων στην προ της εκτέλεσης της εξαφανισθείσας απόφασης  κατάσταση. Η αίτηση υποβάλλεται, είτε με το δικόγραφο της ανακοπής, ή της έφεσης και των προσθέτων λόγων, είτε με τις προτάσεις, είτε με χωριστό δικόγραφο που κοινοποιείται στον αντίδικο. Η διάταξη αποτελεί κανόνα του ουσιαστικού δικαίου, αφού συνιστά ειδική περίπτωση αδικαιολογήτου πλουτισμού, τον οποίο πρέπει να αποδώσει ο ενάγων - εφεσίβλητος στον εναγόμενο - εκκαλούντα, μετά την εξαφάνιση της εκτελεσθείσας πρωτοβάθμιας απόφασης. Η εκτέλεση, εκούσια ή αναγκαστική, πρέπει να έγινε με βάση την εξαφανισθείσα απόφαση και όχι άλλη.

Στην προκείμενη περίπτωση οι εναγόμενοι άσκησαν την από ……..με αριθμό κατάθεσης ……..αγωγή των κατά ημών και του …………ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου κατά την ειδική διαδικασία των διαφορών για ζημίες από αυτοκίνητο, ζητώντες να υποχρεωθούμε, εις ολόκληρον έκαστος, να τους καταβάλουμε στην πρώτη ……..ευρώ και στη δεύτερη …… ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης για τον θάνατο του συζύγου της πρώτης και πατέρα της δευτέρας ……..από  αυτοκινητικό ατύχημα οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του ………οδηγού και ιδιοκτήτη της ζημιογόνου ………….μοτοσικλέτας, που ήταν ασφαλισμένη σε εμάς για την έναντι τρίτων αστική ευθύνη, δυνάμει του με αριθμό ………ασφαλιστηρίου συμβολαίου, επί τω λόγω ότι την …..και ώρα ………ο …., κινούμενος πεζός επί της οδού …..και στο αριστερό πεζοδρόμιο αυτής στο ύψος της συμβολής της ως άνω οδού με την οδό …….., επεχείρησε να διασχίσει το οδόστρωμα της οδού …….και ενώ είχε διασχίσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς …..και επιχειρούσε να διασχίσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς …….. ο ……, οδηγώντας την παραπάνω ασφαλισμένη μοτοσικλέτα επί της οδού ……με κατεύθυνση από ……προς …….., τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα, προκαλώντας του κακώσεις κεφαλής και θώρακος, συνεπεία των οποίων επήλθε ο θάνατός του την …...

Επί της αγωγής αυτής εκδόθηκε η  με αριθμό …… απόφαση αυτού του Δικαστηρίου, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η παραπάνω αγωγή των εδώ εναγομένων, δεχθείσα συντρέχουσα υπαιτιότητα κατά ….% του ….., γιατί δεν οδηγούσε με σύνεση και προσοχή και δεν ασκούσε τον απαραίτητο έλεγχο επί του οχήματός του και συγκεκριμένα αν και είχε ορατό οπτικό πεδίο δεν αντελήφθη έγκαιρα τον πεζό και κατά ……% του θανόντος πεζού, γιατί επιχείρησε να διασχίσει το οδόστρωμα εκτός διαβάσεων πεζών, χωρίς προηγουμένως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να πράξει τούτο χωρίς κίνδυνο, μας υποχρέωσε δε να καταβάλουμε εις ολόκληρον έκαστος στην πρώτη ενάγουσα το ποσό των ….ευρώ και στην δεύτερη …….ευρώ, νομιμότοκα από την επίδοση της αγωγής, ενώ ταυτόχρονα η απόφαση κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή κατά το ήμισυ του ποσού που επιδικάζετο σε καθένα των εναγόντων.

Συμμορφούμενοι προς το διατακτικό της προαναφερθείσας προσωρινά εκτελεστής απόφασης, καταβάλαμε στην πρώτη εναγομένη το ποσό των ….ευρώ κατά κεφάλαιο και τόκους και στην δεύτερη το ποσό των …..ευρώ κατά κεφάλαιο και τόκους προς μερική εξόφληση της απαίτησης, που τους επιδικάστηκε με την παραπάνω απόφαση αυτού του Δικαστηρίου.

Στη συνέχεια τόσο οι εναγόμενοι, όσο κι εμείς ασκήσαμε εφέσεις, οι μεν εναγόμενοι κατά ημών και του ………την από ……με αριθμό κατάθεσης ……έφεσή των ενώπιον του Εφετείου …….. εμείς δε την από ……με αριθμό κατάθεσης …..κατά των εναγόντων  έφεση μας ενώπιον του αυτού Δικαστηρίου, οι οποίες συνεκδικάστηκαν την …...

Επ αυτών εκδόθηκε η με αριθμό …….απόφαση του Εφετείου…….

Η ως άνω με αριθμό ….απόφαση του Εφετείου …..απέρριψε κατ' ουσίαν την από ……έφεση των εναγομένων,  ενώ έκανε δεκτή κατ' ουσίαν την από ……έφεσή μας, εξαφάνισε την με αριθμό ……απόφαση αυτού του Δικαστηρίου, κατά το μέρος που είχε γίνει δεκτή και δικάζοντας την από …….αγωγή των, την απέρριψε, με το αιτιολογικό ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας δεν βαρύνεται με υπαιτιότητα, γιατί οδηγούσε αυτή κανονικά στο ρεύμα πορείας του και με κανονική ταχύτητα, δεν μπορούσε όμως να αποφύγει το ατύχημα οσηδήποτε επιμέλεια κι αν κατέβαλε, καθόσον ο πεζός πετάχτηκε αιφνιδιαστικά πίσω από το σταματημένο λεωφορείο και στην προσπάθειά του να φτάσει γρήγορα στο απέναντί του πεζοδρόμιο παρεμβλήθηκε ξαφνικά και απρόβλεπτα και από ελάχιστη απόσταση στην πορεία της μοτοσικλέτας.

Συνεπώς, μετά την εξαφάνιση της εκουσίως εκτελεσθείσας πρωτοβάθμιας απόφασης οι εναγόμενοι υποχρεούνται να μας αποδώσουν το καταβληθέν βάσει της απόφασης εκείνης ποσό των …..ευρώ η πρώτη εναγόμενη και των ……..η δεύτερη.

Επειδή πρέπει να γίνει δεκτή η κρινομένη αγωγή, ως βάσιμη κατ 'ουσίαν και να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μας καταβάλουν τα παραπάνω ποσά  νομιμοτόκως από την επίδοση της υπό κρίση αγωγής έως την εξόφληση.

Επειδή η απόφαση πρέπει να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή, γιατί η επιβράδυνση της εκτέλεσης είναι δυνατόν να μας επιφέρει σημαντική ζημία, εν όψει της αρχαιότητος του χρέους των εναγομένων και του γεγονότος ότι το χρέος αυτό αφορά αποζημίωση που καταβλήθηκε βάσει απόφασης που ήδη εξαφανίστηκε (άρθρο 908§1 ΚΠολΔ).

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής και προς απόδειξή της επικαλούμεθα μάρτυρες και έγγραφα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και όσους θέλουμε προσθέσει κατά τη συζήτηση της παρούσας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μας καταβάλουν η μεν πρώτη το ποσό των …..ευρώ, η δε δεύτερη ……ευρώ, νομιμοτόκως από επιδόσεως της παρούσας μέχρι την πλήρη εξόφληση. Να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή και Να καταδικασθούν οι αντίδικοι στην εν γένει δικαστική μας δαπάνη.

Αθήνα  …..

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ