Είναι άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας (απόλυση), έκτακτη (χωρίς προειδοποίηση) ή  τακτική (με προειδοποίηση- προμήνυση), όταν  

1) Δεν γίνει έγγραφα

Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι έγκυρη και παράγει έννομα αποτελέσματα από την στιγμή που περιέλθει στον απολυόμενο μισθωτό το έγγραφο της καταγγελίας. Δεν αρκεί δηλαδή απλώς να λάβει γνώση της απόλυσης, πχ. με προφορική ανακοίνωση από τον εργοδότη, ή με την απλή επίδειξη του εγγράφου. Ειδικά, συμπληρώνεται το Έντυπο Ε6 του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από τον εργοδότη, εντός 4 εργασίμων ημερών από την ημέρα της καταγγελίας (άρθρο 38 Ν. 4488/2017) και παραδίδεται στον απολυόμενο, ο οποίος υπογράφει σε ειδική θέση ότι έλαβε γνώση της καταγγελίας. Αντίγραφο του εντύπου χορηγείται και στον εργαζόμενο.

Σημείωση

Η παράλειψη της αναγγελίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δεν καθιστά την καταγγελία άκυρη, αλλά επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.

Σημείωση

Συνιστάται ο εργαζόμενος κατά την παραλαβή του εγγράφου της καταγγελίας, ή της αποζημίωσης, να θέσει πριν την υπογραφή του την φράση «με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου», για να μη χάσει το δικαίωμα να προσβάλει το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Σημείωση

Όταν η διάρκεια της σύμβασης εργασίας είναι μικρότερη του (1) έτους, ο εργοδότης οφείλει να καταγγείλει εγγράφως τη σύμβαση εργασίας, χωρίς όμως να υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση.

2) Δεν καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση

Για να είναι έγκυρη η απόλυση πρέπει να καταβληθεί πραγματικά. Αν ο εργαζόμενος αρνείται, ή δεν προσέρχεται να λάβει την αποζημίωση, ο εργοδότης υποχρεούται  να την καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρείται νόμιμη η αποζημίωση που κατατίθεται απ ευθείας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς να έχει προηγηθεί η προσήκουσα προσφορά στον εργαζόμενο. Παράλληλα, με την αποζημίωση απόλυσης, ο απολυόμενος εργαζόμενος δικαιούται να λάβει τις αποδοχές άδειας και το επίδομα αδείας.

Σημείωση

Η καταβολή στον μισθωτό της νόμιμης αποζημίωσης, είναι ανεξάρτητη από τον λόγο, που προκάλεσε την καταγγελία, εκτός από τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις (υποβολή μήνυσης για αξιόποινη πράξη, ανώτερη βία). Ως εκ τούτου ο εργοδότης οφείλει την αποζημίωση και όταν καταγγείλει την σύμβαση εργασίας για κάθε άλλη (εκτός της συνισταμένης σε καταμηνυθείσα αξιόποινη πράξη) υπαίτια μη εκπλήρωση, ή πλημμελή εκπλήρωση, των συμβατικών υποχρεώσεων του μισθωτού.

3) Δεν καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια και η ασφάλισή του (άρθρο 2 Ν. 2556/1997).

Σημείωση

Η τακτική καταγγελία επιφέρει την λύση της εργασιακής σύμβασης μετά την πάροδο ορισμένης προθεσμίας από τότε που θα κοινοποιηθεί στον εργαζόμενο. Η προφορική καταγγελία είναι άκυρη. Το έγγραφο προειδοποίησης αναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εντός προθεσμίας 4 εργασίμων ημερών από την επομένη της ημέρας της παράδοσης στον εργαζόμενο του σχετικού εγγράφου (άρθρο 38 Ν. 4488/2017).

Σημείωση

Η μη τήρηση των παραπάνω διατυπώσεων απόλυσης, επιφέρει ακυρότητα της καταγγελίας και υπερημερία του εργοδότη ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εργαζόμενου.

Σημείωση    

Εάν κατά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 3198/1955 και με εξαίρεση την καταβολή της αποζημίωσης απολύσεως, το κύρος της καταγγελίας ισχυροποιείται, εφ όσον ο εργοδότης καλύψει την τυπική παράλειψη εντός προθεσμίας (1) μηνός από την επίδοση της σχετικής αγωγής ή από την υποβολή αιτήματος επίλυσης εργατικής διαφοράς. Στην περίπτωση, που η πλήρωση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων γίνει μετά την ως άνω προθεσμία, η πλήρωση αυτή λογίζεται ως νέα καταγγελία και η προηγούμενη ως ανυπόστατη.

Σημείωση

Όταν το ποσό της αποζημίωσης υπολείπεται του ποσού της νόμιμης αποζημίωσης, λόγω προφανούς σφάλματος ή εύλογης αμφιβολίας ως προς τη βάση υπολογισμού αυτής, δεν αναγνωρίζεται η ακυρότητα της καταγγελίας, αλλά διατάσσεται η συμπλήρωση της αποζημίωσης καταγγελίας.

4) Όταν η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου έγινε για λόγους του άρθρου 66  παρ. 1 ν. 4808/2021, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη (άρθρα 174, 180 ΑΚ) και η απόλυση δεν φέρει τα αποτελέσματά της, δηλαδή δεν καταλήγει σε λήξη της εργασιακής σχέσης και ο εργαζόμενος υποχρεούται και δικαιούται να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και ο εργοδότης περιέρχεται σε υπερημερία ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εργαζόμενου.

Σημείωση

Ο εργαζόμενος, που επικαλείται ακυρότητα της καταγγελίας, δικαιούται να ζητήσει, αντί για την αναγνώριση ακυρότητας της καταγγελίας και την επέλευση των συνεπειών της ακυρότητας, την επιδίκαση  πρόσθετης (έξτρα) αποζημίωσης. Το αίτημα υποβάλλεται από τον εργαζόμενο ή από τον εργοδότη σε οποιοδήποτε στάδιο της δίκης, σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

4) Πρόσθετη αποζημίωση

Το ποσό πρόσθετης αποζημίωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τακτικών αποδοχών τριών (3) μηνών ούτε μεγαλύτερο του διπλάσιου της κατά νόμο αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας κατά τον χρόνο απόλυσης. Το αίτημα υποβάλλεται από τον εργαζόμενο ή από τον εργοδότη σε οποιοδήποτε στάδιο της δίκης, σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Κατά τον καθορισμό του ποσού της πρόσθετης αποζημίωσης, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του ιδίως, την ένταση του πταίσματος του εργοδότη και την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση του εργαζομένου και του εργοδότη (ν. 4808/2021 άρθρο 66).

Σημείωση 

Σε αγωγή που περιέχει αίτημα για πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να σωρεύεται αίτημα για την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας και την επέλευση των εννόμων συνεπειών της ακυρότητας, εφόσον τα δύο αιτήματα στηρίζονται στην ίδια ιστορική και νομική βάση. Σώρευση των δύο αιτημάτων, ακόμη και επικουρική, οδηγεί στην απόρριψη αμφοτέρων ως απαράδεκτων.